Cal-Mag-web_830x500

Luuston ja lihasten kivennäisaineet

Kalsium on luuston rakennusaineista tärkein, ja kaikkihan me tiedämme kalsiumin olevan elintärkeää kasvavan lapsen luiden kehittymiselle. Mutta tiesitkö, että luukudos uusiutuu läpi koko elämämme? Siksi kalsiumia on saatava aina ja säännöllisesti.

Kalsium on kivennäisaine, jota elimistössämme on kaikkein eniten, noin kilon verran. Suurin osa tästä on varastoituneena luihimme. Kun lapsilla ja nuorilla uuden luun muodostuminen on nopeampaa kuin vanhan hajoaminen, muuttuu tilanne päinvastaiseksi ikävuosien myötä. Noin kolmikymppisenä alkaa luun hajoamisvauhti olla luun muodostumista nopeampaa. Miehillä luun määrä vähenee tasaisesti, kun taas naisilla vaihdevuodet aiheuttavat vähenemiseen selkeän piikin.

Tiesitkö, että aikuisen luusto tarvitsee uusiutuakseen noin seitsemän vuotta, kun lapsilla tähän kuluu aikaa vain noin vuosi?

Vahvan luuston toinen tärkeä rakennuspalikka on magnesium. D-vitamiinia tarvitaan, jotta kalsium pystyisi imeytymään suolistosta elimistöömme.

Tärkeät myös lihasten toiminnalle

Luustolle tärkeät kalsium, magnesium ja D-vitamiini ovat tarpeellisia myös lihaksiston toiminnalle. Lihakset tarvitsevat magnesiumia supistuakseen, ja hermosto tarvitsee sitä viestiliikenteeseensä. Magnesium yhdistetään usein myös lihaskramppeihin, suonenvetoon, joita useimmiten esiintyy alaraajoissa ja öiseen aikaan. Alttius suonenvetoon lisääntyy iän myötä.

Kalsiumin, magnesiumin ja D-vitamiinin luontaiset lähteet

Kalsiumin paras lähde on maito ja maitotuotteet. Kalsiumin suositeltava päivittäinen saanti aikuisella on 800 mg. Ravitsemussuositusten mukaisen annoksen saa nauttimalla kolme lasillista maitoa ja pari siivua juustoa joka päivä.

Magnesiumia saa muun muassa täysjyväviljasta, palkokasveista ja pähkinöistä.

D-vitamiinin paras luontainen lähde on kala. Lisäksi useat maitovalmisteet ovat nykyisin D-vitamiinilla täydennettyjä. D-vitamiinia myös muodostuu ihollamme auringon vaikutuksesta maalis- ja lokakuun välisenä aikana.

Cal-Mag on luuston ja lihasten hyvinvointiin kehitetty täsmätuote, joka sisältää runsaasti kalsiumia, magnesiumia ja D-vitamiinia.

 

Lähteet: ruokavirasto.fi (Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014)