Berith_smiling_beach_1280x960

Sydämen parhaat ruokavalinnat

Sydämen hyvinvointiin kannattaa kiinnittää huomiota, vaikkei minkäänlaisia oireita olisikaan, onhan koko elimistömme riippuvainen sydämemme toiminnasta. Terveillä elämäntavoilla ja liikunnalla on merkityksensä, mutta hyvillä ravintoainevalinnoilla pystyt myös vaikuttamaan sydämen hyvinvointiin. Huolehtimalla riittävän terveellisistä elintavoista läpi elämän, säilyy sydämesi toimintakuntoisena pitkään.

Sydämen elintärkeät tehtävät

Sydän on noin nyrkin kokoinen elin, joka sijaitsee kylkiluiden ja rintalastan suojassa. Koko elimistömme on riippuvainen sydämen normaalista toiminnasta. Kehon verenkiertojärjestelmä pitää huolen siitä, että happea ja ravintoaineita kulkeutuu kaikkiin kehon osiin, ja että kuona-aineet poistuvat elimistöstä tehokkaasti.

Terveellinen ruokavalio on sydämen hyvinvoinnin perusta

Sydämesi tykkää, kun syöt säännöllisesti, riittävän paljon ja riittävän usein, noin 3–4 tunnin välein. Säännöllinen ateriarytmi pitää sydämesi tyytyväisenä estäen samalla verensokerien nopeat heilahtelut.

Sydänystävällinen ruokavalio seuraa yleisiä ravitsemussuosituksia. Huomio kannattaakin kohdistaa erityisesti rasvan ja hiilihydraattien laatuun ja määrään. Olet sydämen terveyden kannalta oikealla tiellä, jos olet jo vaihtanut vaalean leivän täysjyväviljatuotteisiin, vähentänyt sokerin ja suolan käyttöä, ja syöt runsaasti kuitupitoisia hedelmiä, marjoja ja vihanneksia.

Sydämesi tarvitsee hyvää rasvaa

Sydämemme tarvitsee rasvaa, mutta rasvan laadulla on ratkaiseva merkitys. Rasvaa tulisi saada oikeanlaatuisena ja kohtuullisesti, sillä niin sydän kuin verenkiertoelimistökin tarvitsevat hyvää rasvaa. Kehomme hyödyntää tyydyttymättömiä rasvoja eräänlaisina solujen rakennuspalikoina. Riittävä määrä omega-3-rasvahappoja auttaa pitämään solupinnat pehmeinä ja joustavina.

Hyväksytyn terveysväitteen mukaisesti päivittäinen 250 mg:n annos omega-3-rasvahappoja EPA ja DHA edistää sydämen normaalia toimintaa. Omega-3-rasvahapot auttavat sydämen terveyttä muun muassa pitämällä verisuonia puhtaina ja joustavina.

Mieluummin pehmeää rasvaa

Pehmeä rasva on hyväksi sydänterveydelle. Vähennä siis kovia rasvoja ja suosi niiden sijaan tyydyttymättömiä pehmeitä rasvoja. Nämä rasvat tunnistat siitä, että ne pysyvät jääkaappilämpötilassa pehmeinä. Piilorasvoja on maito- ja lihatuotteissa. Maito- ja lihahyllyllä kannattaakin valita rasvattomat tai vähärasvaiset vaihtoehdot. Elintarvikepakkauksien Sydänmerkki ohjaa parempiin valintoihin paitsi rasvan myös suolan osalta.

Kala on sydänystävällinen valinta

Kala on täydellinen tyydyttymättömien omega-3-rasvahappojen EPA ja DHA lähde. Erityisen runsaasti omegaa sisältää rasvainen kala kuten lohi, makrilli ja silli. Kalaa suositellaankin syötäväksi säännöllisesti, 2–3 kertaa viikossa. Sydämelle tärkeiden rasvojen lisäksi kala on myös erinomainen D-vitamiinin lähde.

Jos kala ei maistu, voi riittävän omega-3-rasvahappojen saannin turvata nauttimalla kahdesta kolmeen Vapaa Kierto Omega-3-kapselia joka päivä.

Tiesitkö tämän? Rasvan laskennallinen saantisuositus on noin kolmannes energiansaannista. Tästä määrästä 2/3 tulisi olla tyydyttymättömiä pehmeitä rasvoja, eli kalasta, kasviöljyistä, pähkinöistä ja siemenistä saatavaa rasvaa.