Woman_Glasses_reading_Phone_1280x960

Huolehdi silmiesi hyvinvoinnista

Nykyihmisen päivät kuluvat lähes kokonaan jotakin ruutua tuijottaen, mikä pistää silmät koville. Sininen valo väsyttää, rasittaa ja kuivattaa silmiä, eikä pienten printtien lukeminen näytöltä ole aina yksinkertaista. Myös ikääntyminen voi aiheuttaa näköongelmia.

Monipuolinen ruokavalio on tärkeää myös näkökyvyllemme

Silmistään huolehtivan ruokavalioon kuuluu runsaasti marjoja, hedelmiä ja vihanneksia sekä paljon hyviä rasvoja. Vitamiineista ja mineraaleista erityisen tärkeitä silmien hyvinvoinnille ovat A-vitamiini ja sinkki. Myös hyvien rasvojen saannista kannattaa huolehtia sisällyttämällä ruokavalioonsa pähkinöitä, siemeniä, kasviöljyjä ja rasvaista kalaa.

Argus on erityisesti silmien hyvinvointiin kehitetty valmiste. Se sisältää A-vitamiinia ja sinkkiä, jotka edistävät näön pysymistä normaalina. Lisäksi se sisältää mustikkauutetta, luteiinia, seleeniä ja E-vitamiinia.

Mustikan antosyaanit

Antosyaanit ovat aineita, jotka antavat esimerkiksi marjoille niille ominaisen värin: mitä tummempi marja, sitä enemmän antosyaaneja se sisältää. Esimerkiksi mustikka sisältää runsaasti antosyaaneja.

Mustikoiden sanotaan olevan metsiemme kultaa. Me suomalaiset olemme siitä onnellisessa asemassa, että saamme poimia näitä supermarjoja metsistämme niin paljon kuin haluamme. Mustikoita on näin ollen helppo nauttia ympäri vuoden esimerkiksi aamupuuron kera. Jos ei kuitenkaan voi ottaa mustikoita osaksi päivittäistä ruokavaliotaan, mustikan hyödyistä pääsee nauttimaan myös muulla tavoin: yhden Argus-tabletin sisältämä antosyaanipitoisuus on sama kuin kourallisessa tuoreita mustikoita.

Ihmiskehossa luteiinia on erityisesti verkkokalvolla

Karotenoideihin kuuluva luteiini antaa puolestaan värin useille tummanvihreille ja keltaisille vihanneksille.

Ihmisen elimistössä luteiinia esiintyy erityisesti silmässä. Luteiinia kerääntyy silmän verkkokalvoon, ns. keltatäplään eli makulaan silmän tarkan näkemisen alueella.

Päiväannos Argusta sisältää 6 mg luteiinia, mikä on hyvä lisäys monipuoliseen ruokavalioon. Elimistömme ei nimittäin itse pysty tuottamaan luteiinia eikä muitakaan karotenoideja, vaan ne on saatava ravinnosta. Luteiinin luontaisia lähteitä on esimerkiksi pinaatti, parsakaali ja vihreät pavut.

Sinkkiä ja E-vitamiinia soluille

Sinkillä on tärkeä rooli monissa kehon toiminnoissa. Se vaikuttaa muun muassa ihon, hiusten ja kynsien hyvinvointiin, ja se on tärkeä mineraali myös vastustuskyvylle. Hyviä sinkin lähteitä ovat viljat, liha sekä maitotuotteet, minkä vuoksi esimerkiksi vegaaniruokavaliota noudattavan voi olla vaikea saada sinkkiä ravinnostaan riittävästi.

Argus sisältää riittävän päiväannoksen sinkkiä. Elimistömme tarvitsee sinkkiä, jotta maksaan varastoitunut A-vitamiini saataisiin muun kehon, esimerkiksi silmien, hyötykäyttöön.

Argus sisältää myös E-vitamiinia, joka sinkin tavoin auttaa suojaamaan soluja oksidatiiviselta stressiltä. E-vitamiinin lähteitä ovat muun muassa kasviöljyt, ravintorasvat, täysjyväviljavalmisteet ja pähkinät.

Näkövitamiini A

A-vitamiinin ja näön välillä on vahva yhteys. Silmän verkkokalvon valoaistinsolut ja erityisesti hämäränäköön erikoistuneet sauvasolut tarvitsevat A-vitamiinia aineenvaihduntaansa.

Lisäksi sarveiskalvo eli silmän uloin läpinäkyvä osa tarvitsee A-vitamiinia estääkseen silmän kuivumisen.

Runsaasti A-vitamiinia sisältää muun muassa maksa, kananmuna ja rasvainen kala. A-vitamiinin esiastetta, beetakaroteenia, on taas paljon esimerkiksi porkkanoissa.

Argus sisältää A-vitamiinia ja sinkkiä, jotka edistävät näön pysymistä normaalina. A-vitamiini, sinkki ja seleeni edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Vain yhdellä tabletilla päivässä rikastat ruokavaliotasi silmiesi hyväksi.