645x583_walk1.jpg

Lyhyet päivät

Kesän kääntyessä syksyyn valoisa aika vähenee. Samalla heikkenee myös kehomme D-vitamiinivaraston luonnollinen täydentyminen.

Päivittäinen auringonvalo stimuloi elimistön D-vitamiinin tuotantoa. Jos saamme auringonvaloa liian vähän, syömme liian vähän rasvaista kalaa tai asumme kaukana pohjoisilla leveyspiireillä, on erityisen tärkeää varmistaa, että saamme omega-3-rasvahappoja ja D-vitamiinia – sitä ei turhaan kutsuta ”aurinkovitamiiniksi”.

Varsinkin talvikuukausien aikana elimistö tarvitsee D-vitamiinilisää, joko ravinnosta tai ravintolisästä. Suomessa D-vitamiinin päivittäissuositus on 10µg vuorokaudessa 2-74 vuotiaille. 2–18-vuotiaille suositellaan D-vitamiinivalmisteen ympärivuotista käyttöä 7,5 μg vuorokaudessa. Raskaana oleville ja imettäville naisille suositellaan D-vitamiinilisää 10 μg vuorokaudessa ympäri vuoden. 75-vuotiaasta lähtien suositellaan D-vitamiinilisää 20 μg vuorokaudessa ympäri vuoden.

Pienempää D-vitamiinilisäannosta (10 μg vuorokaudessa) voidaan suositella, jos käytetään säännöllisesti paljon vitaminoituja maitovalmisteita, ravintorasvoja ja/tai kalaa. Silloin, kun ei käytetä päivittäin D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja/tai kalaa 2-3 kertaa viikossa, suositellaan myös 18-74-vuotiaille 10 ug D-vitamiinilisää vuoden pimeimpänä aikana (loka-maaliskuussa).

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositus

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten (2014) mukaan kalaa on hyvä syödä ainakin 2-3 kertaa viikossa, eri kalalajeja on suositeltavaa käyttää vaihdellen. Kala on suositeltavaa ravintoa, ja sen käyttöä tulisi lisätä. Kala sisältää terveellisiä rasvahappoja, useita vitamiineja ja kivennäisaineita sekä paljon proteiinia. Kala on erityisen hyvä omega-3 rasvahappojen ja D-vitamiinin lähde.

Sekä omega-3:a että D-vitamiinia

Omega-3-valmisteemme sisältää omega-3-rasvahappojen lisäksi myös D-vitamiinia. 

Jokaiselle jotakin

Vesterålen's Omega-3 sisältää D- ja E-vitamiinia, kun taas Vapaa Kierto Plus on yhdistelmätuote, joka sisältää lisäksi kalsiumia, K2- ja B6-vitamiinia – hyväksi sinulle, joka olet elämäsi keski-iässä.

Omega-3-rasvahapot EPA ja DHA auttavat säilyttämään sydämen normaalia toimintaa. Positiivinen terveysvaikutus saadaan nauttimalla päivittäin 250 mg EPA- ja DHA-rasvahappoja.

Omega-3-rasvahappo DHA auttaa säilyttämään aivojen ja näön normaalia toimintaa. Positiivinen terveysvaikutus saadaan nauttimalla päivittäin 250 mg DHA-rasvahappoja.